Hopp til innholdet

Dogecoin och att välja rätt kryptovaluta

Kryptovalutaenes evolusjonære tidslinje

Det kan vara svårt för många att veta vad man bör fundera över när det gäller att välja vilken kryptovaluta som är bäst att investera i. Man måste vara medveten om hur stor användarbas som krypton har, samt hur säker och tillförlitlig den är. En oväntad kryptovaluta som har fått en större användarbas under de senare åren är Dogecoin. Denna kryptovaluta uppstod efter att dess tema från början hade förekommit som en meme-bild.

Vad är Dogecoin?

Kryptovalutan Dogecoin skapades 2013 av två programmerare vid namn Jackson Palmer och Billy Markus. Varje kryptovaluta har sin egen historia, men Dogecoins är roligare än många andra. Under en tid cirkulerade det en meme-bild på en Shiba Inu-hund som fick namnet Doge. Bilden kombinerades för det mesta med texten «so much wow».

Detta var vad som inspirerade dessa två individer till att skapa Dogecoin. När man söker på annorlunda kryptovalutor på internet kommer Dogecoin som oftast upp som resultat.

Nämnas bör att hundens riktiga namn egentligen inte är Doge utan Kabosu. Denna hund adopterades 2008 av en japansk förskolelärare vid namn Atsuko Sato.

Vad bör man tänka på när man väljer kryptovaluta?

Dogecoin handlas också med hjälp av blockchain-teknologin. Bitcoin som kryptovaluta är dock något mer begränsat, eftersom den maximala coin-tillgången har fått ett tak på 21 miljoner mynt. När det gäller Dogecoin finns det inte någon begränsning rörande hur många coins som kan finnas tillgängliga på marknaden.

Precis som med «vanliga» valutor kan krypto vara känsligt för inflation. Inflationsrisken är såklart lägre med Bitcoin, eftersom tillgången som sagt är begränsad. Med en kryptovaluta som Dogecoin finns det risk att det skapas alltför många coins, vilket därmed kan leda till inflation. Det är en sak man bör ha i åtanke när man ska köpa kryptovaluta, men det finns även andra saker som är av vikt:

Hur säker själva kryptovalutan är

När man ska investera pengar är det A och O att både den plattform man använder och själva valutan (eller tillgången) är säker. Om man ska ägna sig åt krypto vill man vara säker på att det finns robusta teknikprotokoll, så att man inte riskerar att råka ut för bedrägerier eller bli hackad.

Bra uppbackning

Ovanstående utläggning för oss vidare till nästa punkt som har att göra med uppbackning och tillförlitlighet. Den teknik som används för kryptohandeln bör vara ordentlig, men det är lika viktigt att den grupp som står bakom själva valutan vet vad den gör och att de involverade personerna verkar för en så bra utveckling som möjligt. Det är därför viktigt att man noga undersöker vilka som har gett ut den specifika kryptovalutan. Man måste också fundera över om man anser att de är tillförlitliga.

Popularitet

Att en kryptovaluta är populär kan för det första ses som ett tecken på att den i alla fall är något så när pålitlig. Det sägs att man inte ska falla för grupptryck, men ju fler personer som har valt att köpa tillgången desto säkrare anses den vara. Om allt fler personer börjar köpa kryptovalutan kommer detta också att leda till att värdet på den investering man har gjort ökar över tid. Dock bör detta ses i relation till ovanstående diskussion rörande inflation.

Faktorer som påverkat Dogecoin

Efter att Dogecoin hade lanserats i slutet av 2013 låg den på väldigt låga nivåer ända fram till mitten av 2021 när den gick från att vara värd mindre än en cent till att toppa på runt 0,64 dollar. En stor del av uppgången hade att göra med sociala medier. Elon Musk hade uttalat sig positivt om kryptovalutan i sociala medier.

Samma «fenomen» har även uppstått när andra berömda influencers har uttalat sig positivt om Dogecoin. Å andra sidan har denna valutas volatila sida också visat sig när krypto generellt har drabbats av dålig publicitet, eftersom detta har varit fallet när kursen har sjunkit.

Den påverkan som Musk hade på Dogecoin blev inte långlivad och kursen har sedan dess sjunkit till ca 7 cent i början av mars 2023.

Andra kryptovalutor att ta en titt på

Det finns många andra kryptovalutor att ta en titt på utöver Bitcoin och Dogecoin. Ether är exempelvis en kryptovaluta som lanserades 2015 och som drivs med hjälp av plattformen Etherum. Det är hittills den andra mest populära kryptovalutan efter Bitcoin.

Sedan har vi även kryptovalutan Cardano som släpptes 2017. Vi pratar om en relativt ny kryptovaluta, men den har trots det snabbt vuxit i popularitet. Cardano är en tredje generationens kryptovaluta, där man har löst många av de problem gällande skalbarhet och säkerhet som förekommit med de tidigare generationernas kryptovalutor.