Hopp til innholdet

Hva er altcoins?

Topp 3 krypto casino med Dogecoin som godtar norske spillere

I dag er det mer snakk om penger og økonomi enn noensinne før, og noe av grunnen til at dette har kommet på banen på den måten det har, er at vi ser en stor utvikling innenfor interessen for, for eksempel kryptovaluta som dogecoin og andre store valutaer på markedet. Og hva har dette med penger og økonomi tenker du kanskje, men digital valuta har rett og slett snudd opp ned på forståelsen vår for dette, og det er derfor noe som er veldig interessant å snakke om. Og når man snakker om kryptovaluta, er det naturlig å snakke om altcoins også. Og hva er egentlig dette?

Når man snakker om kryptovaluta som dogecoin eller bitcoin og de andre store valutaene, er det naturlig at man også kommer borti begreper som altcoins. Altcoins er nemlig tett knyttet til kryptovaluta, og i denne artikkelen kan du lese mye mer om hva det er og ikke minst hvordan det relaterer seg til kryptovaluta.

Hva er det?

Når man snakker om kryptovaluta som Dogecoin, Ethereum og Bitcoin er det naturlig at man kommer til å komme borti begreper som altcoin. Og dette høres jo faktisk ut som en egen kryptovaluta, men det er det faktisk ikke. Faktisk er det en betegnelse på kryptovaluta som er forskjellige fra Bitcoin. For eksempel er Ethereum en altcoin, men Bitcoin er selvsagt ikke det.

Noe av det som ligger bak denne inndelingen er at noen av disse bruker en forskjellig mekanisme til å produsere blokker og validere transaksjoner, eller de skiller seg bevisst fra Bitcoin på andre måter.

Her er noen av hovedpunktene du kan notere:

  • Begrepet altcoins refererer til alle andre kryptovalutaer enn bitcoin.
  • I november 2021 hadde man en oversikt over totalt 14.000 forskjellige typer kryptovaluta og når det kommer til altcoins, utgjør disse omtrent 60% av disse.
  • To av de aller største blant disse var Solana og Binance coin.
  • Når man snakker om altcoins, er det viktig at man også understreker at det finnes flere forskjellige typer. Disse forskjellige typene dreier seg stort sett om kryptovalutaer man kan mine, for eksempel stablecoins, security tokens og utility tokens.

 

Forstå dogecoin og andre kryptovaluta

Når det kommer til å bruke og forstå kryptovaluta, kan det føles ganske overveldende når man vet at det er over 14.000 forskjellige man kan velge mellom. Og når man begynner å blande inn begreper og andre ting som man kanskje ikke har hørt om før heller, kan det bli litt mye. Derfor er det viktig å prøve å forstå de helt grunnleggende elementene, som for eksempel hva altcoin er, for å kunne forstå hva kryptovaluta er og hvordan det fungerer.

Hvis vi tar navnet altcoin er dette satt sammen av to forskjellige ord. Det er satt sammen av ordet “alternative” og ordet “coin” og inkluderer kort sagt alle kryptovaluta som er alternativer til Bitcoin. Disse er det mange av, og det disse har til felles er at de deler kode og funksjoner, akkurat som at de andre myntene, som er bygget på bitcoin, er bygget på deler av samme kode og samme funksjoner og system som bitcoin.

Det er faktisk så mye konkurranse på markedet, at det er flere altcoins som prøver å konkurrere med bitcoin om å bli den største, fordi de ønsker å tilby en billigere og ikke minst raskere måte å tilby digitale transaksjoner, og selv om dette er et ambisiøst prosjekt når man tenker på hvor populære bitcoins er, så er det likevel et veldig fint alternativ og verdt å ha en ambisjon om å gjøre.

 

DogeCoin kurs

Forskjellige typer altcoins

Som nevnt tidligere, finnes det forskjellige typer altcoins, og disse typene er delt inn basert på funksjonaliteten deres og hvilken konsensusmekanisme de bruker. Det finnes altcoins i alle mulige forskjellige typer og her får du en oversikt over noen av de som er de aller største og viktigste:

  • Altcoins som er basert på mining er den første.
  • Stablecoins, som prøver å etablere et mer stabilt alternativ til de svært volatile kryptovalutaene på markedet.
  • Security coins, som er altcoins som ligner med på vanlige aksjer enn andre kryptovaluta.
  • Meme coins, som for eksempel dogecoin, som er basert på noe morsomt, ofte fra sosiale medier. Dogecoin er for eksempel basert på den japanske jakthunden Shiba Inu.
  • Utility tokens brukes til å utføre tjenester innenfor et nettverk, som for eksempel å kjøpe tjenester, betale gebyrer eller andre ting i lignende kategorier.

Forskjellene mellom bitcoins og altcoins

Selv om det er mange likheter mellom disse to forskjellige kategoriene av kryptovaluta, er det også veldig mange forskjeller mellom dem. For eksempel er bitcoin en av de aller første på markedet, og dette har gjort at både filosofien, koden og designet til bitcoin raskt ble standarden for utviklingen av kryptovaluta etter at denne var lansert og andre ble inspirert til å gjøre det samme. Men når dette er sagt, så betyr det ikke at bitcoin nødvendigvis hadde den beste løsningen – bare fordi de var først.

Det er nemlig mange elementer ved bitcoin som andre utviklere har hatt lyst til å optimere og endre, og her har altcoins oppstått. En av de aller største faktorene når det kommer til å forbedre i forhold til bitcoin, er for eksempel proof-of-work, som knytter seg til de å mine bitcoins. Dette er en prosess, eller en konsensusmekanisme, som er ekstremt energikrevende, noe som betyr at det både er dyrt og veldig lite miljøvennlig. Bitcoins var den første som aktivt begynte å bruke POW i stor skala, og mange andre har fulgt dem.

Det er ikke det at dette er så galt, for det sikrer en trygg, desentralisert konsensus, men det betyr ikke at dette er den beste løsningen. Når man kommer til altcoins, kan man for eksempel se på andere måter å gjøre det på. En av de mest populære er proof-of-stake- som er en mye mindre energikrevende prosess. Det er også enklere å lage nye blokker og ikke minst validere transaksjoner, noe som gjør at altcoins ofte kan tilby billigere transaksjoner enn for eksempel bitcoin kan.