Hopp til innholdet

Hva er en digital valuta?

Hvordan vil prisen på Dogecoin se ut i 2013 – fremtidsprognose
Topp 3 krypto casino med Dogecoin som godtar norske spillere

Innholdsfortegnelse

I takt med at vi som samfunn blir mer og mer digitalisert, dukker det opp nye ord og begreper som vi kommer til å bruke som en naturlig del av språket vårt, men kanskje ikke helt vet hva betyr enda. Et av disse begrepene er digital valuta og i denne artikkelen skal du få vite mye mer om dette, slik at du kan danne deg et bedre inntrykk av hva det er og ikke minst hvor og hvordan du som forbruker kan benytte deg av digital valuta – enten du eier kryptovaluta som dogecoin eller ikke vet hva det er engang.

Hva er egentlig digital valuta?

Når man hører begrepet digital valuta, er det enkelt å tenke på kryptovaluta som for eksempel Dogecoin. Men sannheten er at digital valuta kan være så mye mer enn det. Helt kort fortalt er digital valuta en type valuta som er tilgjengelig bare i elektronisk form. Det er derfor det også er kjent under navn som for eksempel digitale penger, elektroniske penger, elektronisk valuta eller andre navn relatert til dette.

I hovedsak er det verdt å huske disse punktene hvis man vil vite hva digital valuta er:

  • Digital valuta er valuta som utelukkende er mulig å bruke på nett. Det er rett og slett penger som bare finnes i elektronisk form.
  • Ofte er digitale valuta den billigste og enkleste måten å handle valuta med.
  • Alle kryptovaluta, som for eksempel dogecoin, er digitale valutaer. Men dette betyr ikke at alle digitale valutaer er kryptovalutaer. Dette kan kanskje være litt vanskelig å forstå, men når du har lest denne artikkelen, vil alt bli mye tydeligere for deg.
  • Noen av de fordelene man ser ved å bruke en digital valuta er at det er mulig å overføre penger utrolig enkelt, og dette er noe som gjør det mye billigere enn andre, mer tradisjonelle løsninger, så hvis du ser etter fordeler ved å benytte seg av digital valuta, er prisen en ting du kan skrive på listen din.
  • Akkurat som at digitale valutaer har fordeler det er verdt å være oppmerksom på, er det samme sant når det kommer til forskjellige ulemper. Og en av de ulempene man ser når det kommer til digital valuta, er elementer som man snakker veldig mye om når det kommer til dogecoin og andre kryptovalutaer. Dette er primært fordi de er sårbare for hacking, og fordi de er svært volatile å handle med.
DogeCoin kurs

Digital valuta og kryptovaluta som dogecoin

Når det kommer til digital valuta, så er det veldig vanlig å bare snakke om kryptovaluta som for eksempel dogecoin eller andre store valutaer. Grunnen til dette er nemlig at mange ikke vet at ikke alle digitale valutaer er kryptovaluta. For som nevnt over er alle kryptovaluta digitale valutaer, men ikke alle digitale valutaer er kryptovalutaer.

Men fordi alle kryptovalutaer er digitale valutaer, er det mange som har trukket akkurat den konklusjonen, selv om det ikke akkurat er sånn. Det å ha styr på økonomien sin betyr også at man har full oversikt over pengene sine, inkludert både fiat valuta (som er den vanlige valutaen vi bruker) og digital valuta.

Forstå digital valuta

De å snakke om forskjellige typer valuta, er noe vi stort sett forbinder med valuta fra forskjellige land, og selv om dette var sant før, så inneholder begrepet valuta og ikke minst digital valuta, mange flere forskjellige faktorer som vi kan benytte oss av. Det å forstå digital valuta er heldigvis mye enklere enn det man kanskje skulle tro.

Digital valuta er som sagt helt kort fortalt valuta som ikke har fysiske egenskaper og som utelukkende er tilgjengelig i digital form. Det er blant annet derfor vi ofte assosierer kryptovaluta som for eksempel dogecoin med digital valuta, selv om kryptovaluta absolutt ikke er den eneste formen for digital valuta.

Når man bruker digital valuta, gjør man dette gjennom digitale overføringer som man kan bruke mobil, data, nettbrett eller andre digitale enheter til å betale eller motta betalinger med. Dette gjør vi blant annet i nettbanken, via Vips og andre digitale betalingsmetoder også. Som kontrast til disse digitale måtene vi kan betale på, finner vi selvsagt mer kjente måter som fysiske penger som både sedler og mynter.

Disse er den fysiske manifestasjonen av penger, og er derfor fysiske ting vi har gitt verdi fordi de representerer penger. Når man vil handle med disse, er man nødt til å gjøre en direkte, fysisk utveksling, og er noe som gjør at dette selvsagt er mer tungvint enn når man benytter seg av digital valuta som betalingsmetode.

Når dette er sagt, så bruker man dem jo på en måte likt, fordi man bruker begge deler til å handle med varer eller tjenester, og betaler det som dette koster. Noen steder kan man bare benytte seg av den ene eller den andre, mens andre steder kan man benytte seg av begge to.

Dette er digital valuta

Enten man vil bruke digital valuta i form av kryptovaluta som dogecoin eller noe helt annet, er det rik mulighet for å gjøre dette. Men hva er egentlig karakteristisk for digital valuta? Denne listen vil gjøre at det er enkelt for deg å huske fremover.

  • Som nevnt flere ganger tidligere er digital valuta bare tilgjengelig på nett. Det finnes derfor ikke en fysisk del av denne valutaen.
  • Digital kan være både sentralisert og desentralisert. Dogecoin er desentralisert digital valuta fordi det er en kryptovaluta, mens for eksempel norske kroner er en sentralisert digital valuta, fordi norske kroner er regulert og overvåket av statsbanken.
  • Digital valuta kan overføre verdi, og det er vanskelig for noen å sette seg inn i dette fordi man ikke har en fysisk del man handler med. Det å gå over til å bruke nesten utelukkende digital valuta er derfor noe som krever at man omstiller seg ganske mye mentalt. Man kan til og med bruke det til mer enn bare å kjøpe varer og tjenester, men å overføre verdi, for eksempel når man gamer og bruker tokens. Det er mye å sette seg inn i, men det er absolutt verdt det.