Hopp til innholdet

Slik miner du dogecoin

Kryptovaluta har blitt utrolig populært den siste tiden, og utrolig mange er interessert i å både kjøpe og mine den desentraliserte valutaen. Å mine kryptovaluta betyr enkelt forklart å produsere dem, slik at det er flere mynter i omkrets som kan kjøpes og selges. En av kryptovalutaene som kan mines er dogecoin, som har fått mye oppmerksomhet i sin tid. Her kan du lære hvordan du kan mine dogecoin.

Dogecoin er en kryptovaluta som ofte blir omtalt i mediene, og av kjente fjes. En av tilhengerne av kryptovalutaen er Tesla gründer Elon Musk, hvis uttalelser flere ganger har økt verdien av dogecoin. Slike uttalelser og verdistigninger gjør at flere og flere er interessert i å mine dogecoin for profitt.

Innholdsfortegnelse

Bitcoin vs. Dogecoin

Det er flere markante forskjeller mellom Bitcoin og dogecoin. Bitcoin er for det første verdens mest verdifulle kryptovaluta, og er den som er blitt kjøpt av flest folk verden over. Derfor brukes den ofte som eksempel når man snakker om kryptovaluta. Til tross for forskjellene så mines dogecoin og Bitcoin relativt likt.

Begge kryptovalutaene er desentraliserte valuta med en digital hovedbok som vedlikeholdes av et enormt, desentralisert nettverk av brukere, og ikke bare en enkelt part. Dette gjør at det ikke er en sentral part, som en sentralbank eller en statelig institusjon som kan distribuere kryptovalutaen, og det er heller ingen av disse som kan justere eller balansere verdien av dem.

 

Mining av kryptovaluta

Dogecoin blir utgitt etter en protokoll som er programmert på en spesiell måte på forhånd. Dette er istedenfor å ha “pre-miners» som produserer hele sortimentet før lanseringen av mynten. De som mottar de nylige opprettede dogecoins kalles miners (direkte oversatt til gruvearbeidere), og det er disse som gjør den viktige miningen. Begrepet mining er tatt direkte fra gruvedriften, der noen bruker krefter og energi på å utvinne noe, mot en belønning. I dette tilfellet blir minerne belønnet direkte med dogecoins.

 Energien som det snakkes om her kommer i form av datamaskiner dedikert til formålet å mine dogecoins og som driver prosessorer som er med på å løse avanserte kryptografiske oppgaver. Denne prosessen tar enormt mye energi, som er grunnen til at minerne blir belønnet. De forskjellige minerene konkurrerer mot hverandre om å være den som klarer å løse disse gåtene, og dermed legge til en ny blokk i blokkjeden. De som klarer dette, blir da belønnet med ekstra dogecoin i det man kaller en blokkjedebelønning. Minere er med på å hjelpe det desentraliserte aspektet av disse kryptovalutaene, og sikrer håndteringen av peer-to-peer-transaksjoner.

Dogecoins øvre myntegrense

I motsetning til Bitcoin og litecoin, som er på et helt annet nivå, har ikke dogecoin en fast øvre myntgrense, også kalt upper coin limit. Dette gjør at den i dag er en inflasjonsvaluta, men dette var ikke alltid tilfellet. I dogecoins tidligere dager da den først ble opprettet, hadde den et fast mynttak på 100 milliarder mynter, og blokkbelønningne ble satt til å halveres hver gang 100.000 blokker til blokk 600.000 ble utvunnet. Etter det vil blokkbelønningen være på en fast rente på 10 000 mynter inntil 100 milliarder myntgrensen er nådd. Det var beregnet at man ville nå dette målet ett år og 160 dager etter lanseringen av dogecoin.

3 måneder før den siste blokkbelønningen skulle bli utbetalt i 2014, bestemte skaperne av dogecoin seg for å starte en et konstant utslipp ved å holde blokkbelønningen på flate 10 000 mynter per blokk. Dogecoin ble dermed en desinflasjonsvaluta med en sakte fallende inflasjonsrate (4 % i 2022, 3 % i 2030, 1,5 % i 2065, …).

Da man fjernet dogecoins hard Caprice-forsynigner begynte også prisen å synke. Dette førte til at hashraten falt betydelig gjennom året, og skaperne bak kryptovalutaen bestemte deg for å aktivere “merge minign” for å beskytte nettverket mot 51 prosent angrep. Dette gjorde at nettverket kunne motta hashrate fra andre “prof-of-work» blokkjeder som kjørte på samme algoritme i kryptoverdenen. Merge mining lar minere bidra med datakraft til to kjeder samtidig for å kunne konkurrere om belønninger fra begge to, uten å måtte dele opp hashraten mellom nettverkene. Dette gjorde det både enkelt og mulig for minere å utvinne dogecoin og litecoin samtidig.

Begynn å tjene penger på dogecoin mining

Å mine dogecoin er en måte å tjene ekstra penger på, og er grunnen til at mange vil begynne. Hvor mye penger du kan tjene vil variere ut ifra energikostnader, den nåværende dogecoin prisen, “hash power”, og blokkbelønninger. Ser man på jobben som blir gjort av de nyeste ASIC minerene, så kan de tjene rundt $5- $10 om dagen når de miner både dogecoin og litecoin samtidig. For å starte å mine må man gjennom 6 steg.

Icon

1. Skaff deg maskinvare til mining:

Først og fremst gjelder det å finne maskinene som trengs for å drive mining, eller å sjekke om din nåværende CPU/GPU er egnet for mining. For å kunne utvinne Dogecoin mest mulig lønnsomt, bør du få ASIC-maskiner designet for kryptbasert mining.

Icon

2. Installer programvaren du trenger:

Neste steg er å laste ned den programvaren du trenger for å mine dogecoin. Dette er CPU, GPU eller ASIC som er nødvendig for å kjøre ASIC- eller CPU/GPU-gruvearbeiderne og oppdater GPU-driveren om nødvendig.

Icon

3. Bli med i et minig pool:

Deretter må du bli med i et minig pool ved å opprette en konto.

Icon

4. Koble deg til poolet:

nå er det på tide å koble hardwaren til poolet ved å bruke kontoen din. Dette steget kreves for å kunne mine dogecoin. Det finnes mange videoer på nett som forklarer hvordan man kan gjøre dette.

Icon

5. Lag en dogecoin-wallet:

Denne walleten er der du mottar penger for miningen. Denne walleten må linkes opp til pool kontoen din og registreres med utbetalingsadressen din.

Icon

6. Ferdigstill og konfigurer:

Når alt dette er satt opp og konfigurert, vil mining poolet overvåke kontoinstillinger og hasrate, inntekter og utbetalinger. Mange mining pool tilbyr et dashbord eller en app der du kan holde styr på mining aktiviteten. Når du har minet dogecoins eller mottatt blokkbelønninger, kan du ta ut utbetalingene til din private lommebok via mining pool-kontoen din.